On-page optimalisatie gaat over het verbeteren van individuele webpagina’s met als doel om hun ranking in de zoekresultaten te verbeteren.
De basisprincipes van on-page optimalisatie
Hierbij moet je denken aan het optimaliseren van je website-inhoud, de meta tags, maar ook de afbeeldingen. In dit artikel vertel ik over de basisprincipes van on-page optimalisatie en bied ik je tips en best practices om je website te optimaliseren voor zoekmachines.

Wat doet een SEO specialist voor optimalisatie?
Hieronder vertel ik uitgebreid over alle belangrijke onderdelen van het verbeteren van een pagina voor SEO. Als SEO specialist ben ik continu met SEO optimalisatie bezig en onderstaande onderwerpen komen daarom dagelijks aan bod. Het is zelfs bijna automatisme! Hierdoor kan ik me ook richten om de lastigere SEO taken van een specifieke website. Bijvoorbeeld als de technische SEO niet helemaal lekker loopt (zoals page speed en het oplossen van foutmeldingen).
De onderwerpen op deze pagina geven je een idee van wat on-page optimalisatie is. Hierdoor krijg je ook een beter beeld van wat een SEO expert zoal doet.
Content optimalisatie
Content is een belangrijk onderdeel van on-page optimalisatie. Het is belangrijk om relevante en kwalitatief goede content te bieden aan gebruikers en zoekmachines. Content gaat over tekst, maar ook over afbeeldingen en video. Zorg dat je complete content aanbiedt en dat je ook daadwerkelijk informatief bent. Ga niet schrijven om het schrijven, maar maak teksten voor je website waar de lezer ook écht iets aan heeft. Nog een tip: ga niet over-optimaliseren. Daarmee bedoel ik dat je gaat schrijven voor SEO, dus om beter gevonden te worden.
Titels en meta descriptions
Titels en meta descriptions zijn belangrijke elementen voor zowel gebruikers als zoekmachines. De titel is de naam van de pagina en de meta descriptions is wat je bijvoorbeeld in Yoast SEO kan invullen; de tekst die in de zoekresultaten van Google te zien is. De titel en de meta moeten aantrekkelijk zijn voor gebruikers en het moet ze overhalen om op houw pagina te klikken. Ook moeten ze in één oogopslag relevante informatie bieden over de pagina. Wat kan de bezoeker verwachten als ze op jouw link klikken?
Uitbesteden
Laat je je SEO liever door mij doen? Dat kan!
Headers voor on-page optimalisatie
Heb je wel eens gezien dat je in WordPress allerlei headers kunt aanklikken? Hiermee bedoel ik Header tags (H1, H2, H3, enz.). Dez zijn belangrijk voor de structuur van een pagina en kunnen de online vindbaarheid verbeteren als ze op de juiste manier gebruikt worden. Hieronder vind je de beste manier om Header tags te gebruiken:
H1-tag
Gebruik de H1-tag voor de belangrijkste titel van de pagina. Meestal is dit ook de naam van je pagina. Dit moet een korte en pakkende zin zijn die de inhoud van de pagina samenvat. Het is belangrijk om zoekwoorden op te nemen in de H1-tag om de relevantie van de pagina voor zoekmachines te vergroten. Hiermee verbeter je de on-page optimalisatie en dat is precies wat je wilt!
H2-tags
Gebruik H2-tags voor de subkopjes op de pagina. Dit zijn de kopjes die de belangrijkste onderwerpen van de pagina behandelen. Het is belangrijk om zoekwoorden op te nemen in de H2-tags, maar dit moet op een natuurlijke manier gebeuren. Gebruik niet te vaak de H2 header, anders weet Google niet meer wat de belangrijke content op je pagina is.
H3-tags en verder
Gebruik H3-tags en verder voor de sub-subkopjes op de pagina. Deze tags helpen om de structuur van de pagina te verduidelijken en kunnen helpen om de inhoud beter te begrijpen. Het is niet nodig om zoekwoorden op te nemen in H3-tags en verder, maar het kan wel helpen om de relevantie van de pagina te vergroten.
Interne links
Verwijs jij wel eens van de ene naar de andere pagina? Dat noemen we interne linkbuilding. Interne links zijn links binnen een website die naar andere pagina’s binnen dezelfde website verwijzen. Ze zijn belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines, omdat ze helpen om de structuur van een website te begrijpen en relevante content aan te bieden. Het is belangrijk om relevante en natuurlijke interne links te gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren. Heb je bijvoorbeeld een pagina geschreven met een recept over erwtensoep? Dan is het logisch dat je verwijst naar andere soep recepten of gerechten waarin je erwten hebt gebruikt. Je linkbuilding moet dus logisch zijn.
URL-structuur
Een URL is het adres dat ook in de zoekbalk van Google te zien is. De URL-structuur van een website is belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines en dus voor je on-page optimalisatie. Je URL-structuur zou bijvoorbeeld /recepten/soep/erwtensoep kunnen zijn. Dit is logisch, omdat je onder ‘soep’ alle recepten over soep kunt plaatsen. Zowel voor Google als voor de gebruiker van je site is dit een prettige verdeling.
Het is belangrijk om duidelijke en leesbare URLs te hebben die relevant zijn voor de content op de pagina. Het opnemen van zoekwoorden in de URL kan ook helpen om de relevantie van de pagina te vergroten.
Tips en best practices voor on-page optimalisatie
Optimaliseer voor zoekintentie
Het is belangrijk om te begrijpen om welke reden gebruikers zoeken naar specifieke zoekwoorden. Dit kan helpen om de content en structuur van een pagina te optimaliseren en beter aan te sluiten bij de behoeften van gebruikers. Een voorbeeld: zoeken je bezoekers naar een recept voor erwtensoep of zoeken ze in het algemeen naar soep met erwten?
Gebruik relevante zoekwoorden
Het is belangrijk om zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor de content op de pagina. Gebruik zoekwoorden op een natuurlijke manier en voorkom overmatig gebruik van zoekwoorden (keyword stuffing).
Zorg voor een goede gebruikerservaring
Een goede gebruikerservaring is essentieel voor on-page optimalisatie. Zorg voor een duidelijke navigatie, snelle laadtijden en mobielvriendelijke pagina’s.
Een pro inhuren