On-page SEO optimalisatie

Bij on-page SEO optimalisatie moet je denken aan het verbeteren van je website-inhoud, de meta tags, maar ook de afbeeldingen ten behoeve van je online vindbaarheid. In dit artikel vertel ik over de basisprincipes van on-page optimalisatie en bied ik je tips en best practices om je website te optimaliseren voor zoekmachines.

Wat is on-page optimalisatie?

On-page SEO optimalisatie gaat over het verbeteren van individuele webpagina’s met als doel om hun ranking in de zoekresultaten te verbeteren.

on-page seo optimalisatie

On-page seo optimalisatie liever uitbesteden?

Wat doet een SEO specialist om te optimaliseren?

Hieronder vertel ik uitgebreid over alle belangrijke onderdelen van het verbeteren van een pagina voor SEO. Als SEO specialist ben ik continu met SEO optimalisatie bezig en onderstaande onderwerpen komen daarom dagelijks aan bod. Het is zelfs bijna automatisme!

Hierdoor kan ik me ook richten om de lastigere SEO taken van een specifieke website. Bijvoorbeeld als de technische SEO niet helemaal lekker loopt (zoals page speed en het oplossen van foutmeldingen). De onderwerpen op deze pagina geven je een idee van wat on-page optimalisatie is. Hierdoor krijg je ook een beter beeld van wat een SEO expert zoal doet.

Laten we daarom maar meteen in het diepe duiken!

de basis van on-page SEO optimalisatie

Content optimalisatie

Content is een belangrijk onderdeel van on-page optimalisatie. Het is belangrijk om relevante en kwalitatief goede content te bieden aan gebruikers en zoekmachines. Content gaat over tekst, maar ook over afbeeldingen en video. Zorg dat je complete content aanbiedt en dat je ook daadwerkelijk informatief bent. Ga niet schrijven om het schrijven, maar maak teksten voor je website waar de lezer ook écht iets aan heeft. Nog een tip: ga niet over-optimaliseren. Daarmee bedoel ik dat je gaat schrijven voor SEO, dus om beter gevonden te worden.

Titels en meta descriptions

Titels en meta descriptions zijn belangrijke elementen voor zowel gebruikers als zoekmachines. De titel is de naam van de pagina en de meta descriptions is wat je bijvoorbeeld in Yoast SEO kan invullen; de tekst die in de zoekresultaten van Google te zien is. De titel en de meta moeten aantrekkelijk zijn voor gebruikers en het moet ze overhalen om op houw pagina te klikken. Ook moeten ze in één oogopslag relevante informatie bieden over de pagina. Wat kan de bezoeker verwachten als ze op jouw link klikken?

Headers voor on-page optimalisatie

Heb je wel eens gezien dat je in WordPress allerlei headers kunt aanklikken? Hiermee bedoel ik Header tags (H1, H2, H3, enz.). Dez zijn belangrijk voor de structuur van een pagina en kunnen de online vindbaarheid verbeteren als ze op de juiste manier gebruikt worden. Hieronder vind je de beste manier om Header tags te gebruiken:

  • H1-tag

Gebruik de H1-tag voor de belangrijkste titel van de pagina. Dit moet een korte en pakkende zin zijn die de inhoud van de pagina samenvat. Het is belangrijk om zoekwoorden op te nemen in de H1-tag om de relevantie van de pagina voor zoekmachines te vergroten.

  • H2-tags

Gebruik H2-tags voor de subkopjes op de pagina. Dit zijn de kopjes die de belangrijkste onderwerpen van de pagina behandelen. Het is belangrijk om zoekwoorden op te nemen in de H2-tags, maar dit moet op een natuurlijke manier gebeuren.

  • H3-tags en verder

Gebruik H3-tags en verder voor de sub-subkopjes op de pagina. Deze tags helpen om de structuur van de pagina te verduidelijken en kunnen helpen om de inhoud beter te begrijpen. Het is niet nodig om zoekwoorden op te nemen in H3-tags en verder, maar het kan wel helpen om de relevantie van de pagina te vergroten.

Interne links

Interne links zijn links binnen een website die naar andere pagina’s op dezelfde website verwijzen. Ze zijn belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines, omdat ze helpen om de structuur van een website te begrijpen en relevante content aan te bieden. Het is belangrijk om relevante en natuurlijke interne links te gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren.

On page optimalisatie voor SEO ranking

URL-structuur

De URL-structuur van een website is belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines. Het is belangrijk om duidelijke en leesbare URLs te hebben die relevant zijn voor de content op de pagina. Het opnemen van zoekwoorden in de URL kan ook helpen om de relevantie van de pagina te vergroten.

On-page SEO optimalisatie tips:

Optimaliseer voor zoekintentie

Het is belangrijk om te begrijpen welke zoekintentie gebruikers hebben bij het zoeken naar specifieke zoekwoorden. Dit kan helpen om de content en structuur van een pagina te optimaliseren en beter aan te sluiten bij de behoeften van gebruikers.

Gebruik relevante zoekwoorden

Het is belangrijk om zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor de content op de pagina. Gebruik zoekwoorden op een natuurlijke manier en voorkom overmatig gebruik van zoekwoorden (keyword stuffing).

Zorg voor een goede gebruikerservaring

Een goede gebruikerservaring is essentieel voor on-page optimalisatie. Zorg voor een duidelijke navigatie, snelle laadtijden en mobielvriendelijke pagina’s.

Meer interessante onderwerpen lezen? Kijk dan eens bij mijn SEO Kennisbank

Geef een reactie